Tarihin Doğayla Buluştuğu Büyükada'da Nasıl Gezilir?
Prens Adaları, kuşkusuz İstanbul'un en güzel yerlerinden biridir. Özellikle bahar ve yaz döneminde Büyükada'nın Marmara Bölgesi içerisinde küçük çaplı bir cennet olduğunu söyleyebiliriz. Masmavi denizle yemyeşil ağaçların bir araya geldiği Büyükada gezilecek yerler itibariyle de çok sayıda seçeneğe sahiptir.
Büyükada'da ne yapılır diye merak ediyorsanız endişelenmenize hiç gerek olmadığını söyleyelim. Hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle eşsiz bir yerleşke olan Büyükada'da gezilecek yerler hakkında sizlere bilgi vermek için detaylı bir liste hazırladık.
1. Saatli Meydan
Büyükada'da gezilecek yerler listenize vapurdan hemen indiğinizde karşınıza çıkacak olan Saatli Meydan'la başlayabilirsiniz. Büyükada yolcularının neredeyse tamamının uğradığı meydan, aynı zamanda tarihi bir buluşma noktasıdır. Nitekim meydanda yer alan saat de 1923 yılında yapılmış ve adanın ikonik simgelerinden biri haline gelmiştir.
2. Adalar Müzesi
Eğer Prens Adaları hakkında pek bilginiz yoksa Büyükada'da gezilecek yerler listenize Adalar Müzesi'ni de eklemelisiniz. Adalar Müzesi, Prens Adalarının oluşumundan itibaren tarihi hakkında bilgi veren ve çok sayıda koleksiyon parçasıyla birlikte fotoğrafın da yer aldığı bir müzedir.
3. Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Bir edebiyat tutkunuysanız Büyükada gezi turu içerisinde yer vermeniz gereken en önemli lokasyonlardan biri de Sait Faik Abasıyanık Müzesi'dir. 1959 yılında açılan müze, restore edilerek 2013 yılından itibaren tekrar ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Sait Faik'in hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği bu ev, Türk edebiyatında büyük bir yeri olan yazarın yaşamından izler barındırmaktadır.
4. Reşat Nuri Güntekin'in Evi
Büyükada'da gezilecek yerler listemizde yer alan tek ünlü yazar Sait Faik değildir. Aynı şekilde Reşat Nuri'nin de hayatının önemli bir bölümünü geçirdiği evi Büyükada'da yer almaktadır. Adalar Müzesi'ne son derece yakın olan evde yazarın kullandığı çeşitli eşyaları görebilir, aynı zamanda köşkün eşsiz mimarisine tanıklık edebilirsiniz.
5. Yücetepe
Her ne kadar 1 km'lik ciddi bir yokuş çıkmanızı gerektirse de Yücetepe, Büyükada'da nasıl gezilir sorusuna verilmesi gereken yanıtlardan biridir. Ada manzarasını ayaklarınızın altına seren tepe, aynı zamanda Aya Yorgi Kilisesi'ne ulaşmak için de uğramanız gereken güzergahlardan biridir.
6. Aya Yorgi Kilisesi
Büyükada'da gezilecek tarihi yerler arasında benzersiz güzelliğiyle de öne çıkan Aya Yorgi Kilisesi'nin inşa edilmesi 1751 yılına kadar uzanmaktadır. Başlangıçta manastır olarak kullanılan yapı günümüzde artık yalnızca kilise olarak hizmet vermektedir. 23 Nisan ile 24 Eylül arasında özel olarak dualar edilen kilisede eğer zeytinyağı alarak kiliseye bağışlarsanız dileklerinizin kabul olduğuna inanılmaktadır. Eğer Büyükada'da gezilecek yerler hakkında bir endişeniz varsa Aya Yorgi Kilisesi'ne yürüyebilir, Büyükada gezinize listemizdeki sırayı takip ederek bir yarı hac yolculuğuyla başlayabilirsiniz.
7. Rum Yetimhanesi
Günümüzde halen daha dünyanın en büyük ahşap binası olarak kabul edilen Rum yetimhanesi Büyükada gezi turu için en ideal mekanlardan biridir. 1898 yılında inşa edilen ve yaklaşık 60 yıldır kullanılmayan yapı, yine de ihtişamını tüm güzelliğiyle birlikte korumaktadır.
8. Hamidiye Camii
1895 yılında II. Abdülhamit'in inşa ettirdiği Hamidiye Camii, Büyükada gezilecek yerler listesinin önemli parçalarından biridir. Dini ve tarihi anlamının yanı sıra mimari açıdan da caminin son derece başarılı bir eser olduğunu vurgulamak gerekir. Kalem işi süslemeleri ve çinileriyle Hamidiye Camii, Büyükada ziyaretçilerini karşılayan en güzel eserler arasındadır.
9. Adakule
Eğer adanın en yüksek noktalarından birine çıkmak sizi endişelendiriyorsa Adakule'yi Büyükada'da bisikletle gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. İsterseniz bunun yerine fayton kullanarak Lunapark Gazinosu'na çıkabilir, oradan da Adakule'ye yürüyebilirsiniz. Adakule, aslında Orman Genel Müdürlüğü'nün idaresi altında olan bir yangın kulesidir ve termal kameralar aracılığıyla adada ortaya çıkabilecek yangın risklerine karşı erkenden müdahale edilebilmesi için vardır. Bu işlevsel yönü bir kenara ada manzarasını bütünüyle görmek istiyorsanız çıkmanız gereken yer Adakule'dir.
10. Dilburnu
Piknik yapmayı seviyorsanız Büyükada gezi rehberi sonuna bir de piknik alanı eklememizin hoşunuza gideceğinize inanıyoruz. Dilburnu, yaklaşık 500 metre uzunluğuyla oldukça geniş ve ferah bir piknik alanıdır. Yolculuğunuzun sonunda piknik alanına uğrayarak dinlenebilir, ikinci bir tur planı için gerekli enerjiyi toplayabilirsiniz.
Büyükada’nın Bilinmeyen Güzelliklerini Keşfedin!
Büyükada, İstanbul'dan gündelik kaçamaklar için olduğu kadar farklı bölgelerden uzun süreli tatiller için de son derece doğru tercihlerden biridir. Marmara Denizi'nde Akdeniz kıyılarından esintiler sunan Büyükada'nın güzelliklerini keşfetmek için geç kalmayın!
Sizin için Büyükada’da gezilecek yerler listemizde ziyaretçilerin sıklıkla uğradığı 10 farklı lokasyonu sıraladık. Ancak kabul etmek gerekir ki Büyükada’nın güzellikleri yalnızca bu noktalarla sınırlı değildir. Büyükada’nın çoğu insan tarafından bilinmeyen güzelliklerini keşfetmek için adayı karış karış gezebilir, her adımda farklı bir estetikle karşılaşabilirsiniz.